Het paars van ZvZ kleurt NK Minioren in Leiden

In het weekend van 9 en 10 maart 2019 vonden de Speedo-jaargangzwemwedstrijden 2019 plaats in Leiden. Op dit NK voor de jongste zwemmers van Nederland (Minioren) verscheen ZVZwartsluis met zes zwemmers aan de start. Deze zwemmers mochten op maar liefst 31 starts verschijnen. Aan het eind keerde ZvZ met vijftien medailles terug naar Zwartsluis. Het paars van ZvZ overheerste in Leiden!

ZvZ medailles bij NK Leiden

Voor Jaydey Schonewille was dit de eerste keer dat hij mee mocht doen op het NK. Op de 100m schoolslag startte hij op de dertiende plaats. Met een PR van vier seconden wist hij uiteindelijk zesde van Nederland te worden. Ook zijn tussentijd van de 50m was een heel mooi PR .

Storm Boxum begon zaterdag ziek aan de start en moest de rest van de dag helaas verstek laten gaan. Dit kostte hem drie afstanden. Zondag voelde hij zich iets beter en wist hij met een PR van maar liefst zeven seconden het zilver te halen op de 400m vrije slag. Ook op de 100m schoolslag zwom hij in een PR naar het zilver. De 100m wisselslag moest hij helaas laten gaan.

De jarige Diede Veld trakteerde zich zelf op de 100m rugslag op een mooi PR van twee seconden, goed voor de vijfde plaats. Ook op de 50m vrije slag werd hij vijfde en op de 100m vrije slag vierde met wederom een PR van twee seconden. De 50m vlinderslag resulteerde in een achtste plaats. Brons was er voor Diede op de 100m wisselslag en goud op zijn favoriete slag: de 100m schoolslag met een PR van wel vier seconden PR. Nederlands Kampioen schoolslag!

Bij de meisjes was Fay Boxum de jongste deelneemster van ZvZwartsluis. Zaterdag wist Fay vierde op de 100m rugslag te worden met een prachtig PR van vier seconden. Fay werd vijfde op de 100m vrije slag en de 50m vlinderslag. De tweede dag bracht haar ook tweemaal het felbegeerde metaal. Op de 100m wisselslag wist zij met een PR van 1,5 seconde het brons te bemachtigen. Op de 100m schoolslag behaalde Fay het zilver in een prachtige snelle tijd en PR van twee seconden. De laatste slag was de 50 meter vrije slag en de concurrentie was zwaar. Op deze afstand werd Fay achtste.

Emmelien Smelt ging met maar liefst vijf prijzen naar huis. Op de 100m schoolslag werd ze net vierde met een PR van bijna twee seconden. Er was voor haar brons op de 50 en 100m vrije slag met twee knappe PR’s. Ook gingen er zilveren bekers mee naar Zwartsluis voor de 100 én 200m wisselslag, wederom met prachtige PR’s. Net als vorig jaar op de 50m vlinderslag wist Emmelien dit jaar Nederlands Kampioen te worden op de 100m vlinderslag. In een knetterharde race wist ze met een PR van bijna vier seconden goud te behalen!

In dezelfde leeftijdscategorie zwemt ook Esmée Mulder. Van de zes afstanden die ook zij mocht zwemmen, werden er vier met eremetaal afgerond. Op de 200m vrije slag werd Esmée vijfde met een PR van maar liefst zeven seconden. Ze werd vierde op de 200m wisselslag met een nieuw PR. De 100m wisselslag resulteerde in brons, ook in een prachtig PR. Zilver was er voor Esmée op de 50m vrije slag in een snelle PR-tijd. Zij mag zich dit weekend zelfs twee keer Nederlands kampioen noemen: op de 100m vrije slag én de 100m rugslag was zij al haar concurrenten te snel af. Twee keer goud dus voor Esmée in twee mooie PR’s.