fallback-image

Hoe Debby startte bij ZvZ

Het is alweer 5 jaar geleden dat ik van de stoel achter het glas al snel voor het glas de handen uit de mouwen ging steken bij ZvZwartsluis. Toen onze oudste 7 jaar was en ik na 18 jaar nog steeds geen zwembad met lijnen en startblokken weer had gezien, kroop het water toch waar het niet zijn kon……
Nadat ik jarenlang NK’s had gezwommen met 43 titels op naam en ook gezwommen had op de Europese Jeugd Olympische Dagen (dit waren de Olympische Spelen voor Junioren) en de Europese Junioren Kampioenschappen met de Nederlandse ploeg, wist ik dat ikzelf wel kon zwemmen. Maar kon ik ook training geven?

Het ‘bijbeltje’ van Pieter-Jan
Ik startte bij ZvZ als ploegleider bij een 10-kamp. Kort daarna begon ik trainingen te geven aan verschillende zwemgroepen en begon ik aan het in elkaar knutselen van trainingen voor de oudere competitieve zwemmers. Met een mailtje vol trainingen die ik van Pieter-Jan de Vries kreeg, mijn ‘bijbeltje’ destijds, ging ik aan de slag. Regelmatig heb ik toen Pieter-Jan gevraagd of het eigenlijk wel ergens op leek of dat het aangepast moest worden.

Trainingen schrijven
Hoewel de jongste zwemmers een training kregen die ik gewoon ter plekke bedacht, werd dit na een jaartje toch wel anders. Uiteindelijk kwam het zover en schreef ik de laatste 4 jaar graag alle trainingen van de minioren, junioren, jeugd en senioren. Uiteraard was het onmogelijk om alle baduren trainingen te kunnen geven. Met veel plezier stond ik in De Kragge op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Op de zaterdag was er bijna altijd wel een wedstrijd waar ik heen ging en op de zondag stond ik aan het bad voor de training of een wedstrijd. In 2017 heb ik de opleiding tot Trainer Wedstrijdzwemmen niveau 3 gedaan en succesvol afgerond.

Landelijke C-klasse
Allereerst promoveerde ZvZwartsluis in 2016-2017 van de regionale District competitie naar de landelijke C-klasse en tot nu toe is het nog steeds gelukt om in de C-klasse te blijven. Aankomend seizoen wordt dit al het 3e jaar. Echt iets om samen heel trots op te zijn!

Naborrelen op de vrijdag
De gezellige vrijdagavondjes met de oudere zwemmers en masters had ook mooie hoogtepunten. Het ‘naborrelen’, al dan niet voorafgaand met een spectaculaire sprint met of zonder groene rakker, of een laat-op-de-avond-duik. Deze avondjes hielden ons als trainers ook mooi op de hoogte  van het wel en wee rondom ‘De Kragge’ in het privé-leven van de zwemmers. Bij mijn ZvZ herinneringen hoort ook zeker het eindspel van de ZvZ startdag en het swingen met een aantal zwemmers in een feesttent bij een dorpsfeest in de zomerperiode.

Magische minuut-grens
Ook niet te vergeten zijn de 4 Daltons van ZvZwartsluis, die in de afgelopen 2 jaar allemaal onder de magische minuut-grens op de 100m vrije slag zijn gedoken. Of samen een vreugdesprong maken met een jeugdzwemmer omdat zijn doel was bereikt. Of even een arm om de schouder en knuffel bij een minder zelfverzekerde zwemster die zichzelf overtrof. Een oudere juniorenzwemster die voor het eerst haar 100m mocht zwemmen en dit bij de start helemaal niet  meer zag zitten. Ik heb haar er doorheen gesleept van begin tot het eind. Wat was ze na afloop trots en ik op haar, ze had het toch maar even mooi gedaan!

Beste Club van Nederland
In 2018 won ZvZwartsluis wonder boven wonder de titel ‘Beste club van Nederland’ omdat 16 Minioren samen kampioen werden in Den Haag bij de Nationale Arena Clubmeet. Na de voorrondes waar meer dan 130 clubs aan deelnamen, wonnen onze zwemmertjes de strijd in deze spannende finale. Het was vooraf al een feest om te mogen deelnemen met ons kleine clubje. Maar natuurlijk was het nu ook achteraf een groot feest. Ik heb toen heel hard gejuicht en een gat in de lucht gesprongen die menigeen niet snel meer zal vergeten.

Vervolgens bij de Nationale Arena Club Meet in 2019, met vooraf wel enige voorbereidingsstress onder de trainers, staken onze Minioren dit jaar met kop en schouders boven iedereen uit. ZvZwartsluis werd weer kampioen en won opnieuw de titel  ‘Beste club van Nederland’. Dit keer met een heel ruime voorsprong. We hebben hier samen heel lang van kunnen nagenieten.

Een hoogtepunt met betrekking tot de individuele prestaties van de zwemmers is dat alle 11 Minioren en Junioren zwemmertjes die ik structureel training mocht geven, allemaal één of meerdere keren mochten starten bij Jaargangfinales (het officieuze NK) of de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen. Iets waar ik absoluut ook heel trots op ben.

Een volgende stap als trainster
Na 5 prachtige en intensieve jaren wil ik mezelf nu verder ontwikkelen als trainster. De KNZB en ZV 44 geven mij de kans om de opleiding Trainer Wedstrijdzwemmen niveau 4 te mogen volgen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik ga ervoor.

Ik hoop natuurlijk dat ik volgend seizoen gewoon nog vaak genoeg De Kragge kan binnen waaien…. om lekker mijn handen uit de mouwen te steken.

Tot gauw!

Debby